Numery archiwalne

Autor: Jolanta Młynarczyk   |   Strony: 137–149


 

Streszczenie

Celem artykułu jest omówienie kategorii naczyń stołowych, produkowanych na terenie zachodniego Cypru w I w. p.n.e. Duża grupa tych naczyń została odkryta na stanowisku Yeronissos. Jak sugerują znaleziska, Yeronissos było zamieszkałe jedynie przez krótki czas pomiędzy 80/75 r. p.n.e. a 30/25 r. p.n.e. Badania masy ceramicznej cypryjskich naczyń stołowych z angobą umożliwiły wyodrębnienie wśród nich grupy nazwanej w języku angielskim „Pink Powdery Ware”, o różowawej, miękkiej, pylistej w dotyku powierzchni, kontrastującej ze stosunkowo twardym czerepem. Omawiana klasa ceramiki może być rozpatrywana jako wyrób lokalny z okolic Agios Georgios oraz Peyia na podstawie częstotliwości jej występowania, procentowo dużej zawartości form zamkniętych w repertuarze oraz obecności kilku wariantów wyrobu. Inna możliwość –  ceramika ta była masowo importowana z ośrodka produkcyjnego, najprawdopodobniej umiejscowionego na terenie zachodniego Cypru, mającego połączenie z Agios Georgios.

 

 

Dane adresowe:

Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych Polska Akademia Nauk
ul. Nowy Świat 72
00-330 Warszawa
tel. (22) 657 27 91

Formularz logowania

DMC Firewall is a Joomla Security extension!